Wij zijn u graag van dienst: 085 30 36 724

Informele investeerders en hun motieven om te investeren

Een business angel is een vermogende particulier (meestal een ex-ondernemer die zijn bedrijf heeft verkocht), die een gedeelte van zijn geld actief investeert in veelbelovende bedrijven in ruil voor aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie van beide. Het gaat in dit geval altijd om eigen geld (bedragen tussen € 50.000,- en € 500.000,- per investering). Business angels, ook wel informal investors genoemd, hebben meer te bieden dan alleen geld.

Redenen om te investeren

De meeste informele investeerders hebben zelf al vele jaren ervaring in het ondernemerschap. Zij kennen de valkuilen en weten precies waar je op moet letten. Wat zijn voor deze investeerders redenen om te investeren?

De belangrijkste reden om te investeren is natuurlijk het behalen van financieel rendement. Het gaat tenslotte allemaal om geld verdienen. Dat wil uiteindelijk iedereen. Toch zijn er verschillen tussen informele investeerders en bv participatiemaatschappijen of beleggingsfondsen die ook geld investeren. Bij informele investeerders spelen de volgende meer persoonlijke motieven een grote rol:

De vent is belangrijker dan de tent

De persoonlijke betrokkenheid is eigenlijk het meest typerende kenmerk van informal investors. Ze investeren tenslotte met hun eigen geld, waar ze jaren hard voor hebben gewerkt. Dat is dan ook de reden waarom de klik tussen een ondernemer en de informele investeerder vaak van doorslaggevend belang is bij het sluiten van een deal. Er wordt dan ook vaak gezegd: “de vent is belangrijker dan de tent”.

Naast deze persoonlijke klik let een investeerder uiteraard nog op een aantal andere zaken. De volgende zaken zijn ook van invloed op de investeringsbeslissing:

Informatie

Wilt u meer weten over de zaken waar u rekening mee moet houden bij het vinden van een investeerder?  Op de website van BAN Nederland kunt u een gratis exemplaar downloaden van het handboek “Hoe vind ik een investeerder”. Ga hiervoor naar www.bannederland.nl.